Eettisyys Joulu KAUPALLINEN KAMPANJA

Joulupöydän eettiset vegeherkut

joulukuu 22, 2018

 

Kaupallinen yhteistyö: Turun Sinappia

 

 

Tänä vuonna vietän ensimmäisen kerran joulua omassa kodissani, mieheni ja lapseni sekä sukulaisten kera. En ole aikuisiällä milloinkaan aiemmin juhlinut joulua omassa kodissa, vaan aina ollut itse se, joka matkaa perheen tai sukulaisten luokse.

Tämä joulu tuntuukin jotenkin ihan uudenlaiselta, vähän kuin oman perheeni yhteisten joulumuistojen alkuaskeleelta. Siirappista? Oi kyllä. Ihanaa? Todellakin.

Yhteisten jouluelämysten ja -hetkien lisäksi luvassa on toki, myös tänä vuonna, yhteinen jouluateria. Itse olen aina tykännyt jouluruoista, ehkä vähän koomisiinkin mittasuhteisiin asti; joinain vuosina olen popsinut kaupan hyllyiltä bongaamiani joululaatikoita vielä helmikuussa. Laatikoiden lisäksi sydäntäni lähellä ovat erityisesti rosolli, saaristolaisleipä sekä riisipuuro (kanelilla, sokerilla JA voisilmällä!).

Ruokaan liittyy aina paljon tunteita, mutta tuntuu että jouluruoat ovat ihan omissa sfääreissään tunnelatauksia mietittäessä. Luulenpa, että omakin tiivis rakkaussuhteeni joulukauden ruokiin liittyy paljon niihin tunnelmiin, joita ruoka mieleeni tuo. Lapsuudessani joulu oli aina parasta ikinä – ja pääsen edelleen kiinni tuohon maagiseen tunteeseen jouluruokien tuttuja makuja puputtaessani.

 

 

 

Itselläni ruoasta tuleva hyvä fiilis liittyy paljon myös siihen, mistä ja miten ruoka on lautaselle saapunut. Meidän perheessä syödään kasvisruokaa ja itselleni tämä valinta on selkeä, sillä olen ollut lukioikäisestä saakka kasvissyöjä. Ruoan eettisyys on itselleni tärkeää, myös jouluna.

Mitäs meillä sitten jouluna syödään? No, tänä(kin) jouluna aion herkutella tutuilla ja turvallisilla joululaatikoilla, mutta niiden seuraksi valmistan jotain itselleni ihan uutta; nimittäin seitan-kinkun. ”Kinkun” lisäksi aion muunnella rosollin pääraaka-aineesta punajuuresta astetta modernimman salaatin; omaan simppeliin saldeeni tulee keitettyjä punajuuria, saksanpähkinöitä, balsamicosiirappia, sormisuolaa ja hyvää oliiviöljyä. Lisäksi kokkailen vielä todella yksinkertaisen vegaanisen sienisalaatin yhdeksi lisukeruoaksi, muiden ruokien kylkeen sekä leipien täytteeksi.

Kuvissakin näkyvät Turun Sinapit kruunaavat tämän joulun ruokalajit. Sen lisäksi, että aidosti fanitan sinappia tuotteena (mm. salaatinkastikkeissa on hyvä sinappi ehdoton!), on Turun Sinappia arvomaailmaltaan yritys, joka tekee itseeni aidosti vaikutuksen. Tiesitko esimerkiksi sitä, että Turun Sinapissa käytetään vastuullisesti viljeltyjä sinapinsiemeniä ja että yrityksen tuotteet valmistetaan Suomessa? Lisäksi Turun Sinappia kantaa myös yhteiskunnallista vastuuta; yritys haluaa edistää tasa-arvoa suomalaisessa yhteiskunnassa. Tämän juhlavuoden kunniaksi Turun Sinappia tuki Suomen partiolaisia sekä näiden tavoitetta tarjota kaikille suomalaisille lapsille yhtäläiset mahdollisuudet harrastaa. Aivan mahtavaa toimintaa!

 

 

 

 

Ja nyt kun sinappi-aiheeseen pääsin, jatkankin tästä sinappihunnutettua aasinsiltaa pitkin joulupöydän herkkujen tuunaamiseen. Joulupöydän ruokatuotteiden eettisyys on nimittäin yksi tärkeä asia, mutta (myös jouluna) on ruokahävikin minimointi tärkeä osa vastuullista herkuttelua. Näin ollen tuunasinkin kuvien jouluherkuista parit joulun pyhiin mukavasti sopivat retkieväät ja/tai välipalat. Alla olevissa kuvissa näkyy esimerkiksi talven metsäretkelle kuin punainen nenä talvinaamaan sopiva leipäsetti – saaristolaisleipää seitan-kinkulla sekä sinapilla. Leipäsiivut sekä seitanin kääräisee kätevästi esim. ekologiseen mehiläisvahakääreeseen ja sitten ei muuta reissureppuun tarvitakaan kuin sinappituubi ja termos täynnä kahvia. Ah! Täydellistä. (Sillä hyvät eväät ovat retkeilyn tärkein osa, eikö?)

 

Myös joulupöydän ruokalajien koristelussa käyttämäni siemenet ja pähkinät pääsivät joulupäivän snack-lautaselle yhdessä kotimaisten omppujen kanssa. Kätevää ja kivaa naposteltavaa jolla saa raikkautta sekä hyvää oloa konvehtien sekä muiden vähän raskaampien herkkujen mussutuksen oheen. 

 

Tämän postauksen myötä haluan toivottaa teille kaikille ihanaa joulua ja erityisesti mahtavan rentoja, mukavia ja tunnelmallisia hetkiä joulun ruokapöytien ääressä!

 

 

Pssst! Tsekkaa myös Haarukkavatkain-ruokablogin postaus sinappisista palsternakoista

 

You Might Also Like

2 Comments

  • Reply Huihai joulukuu 22, 2018 at 2:17 pm

    Hei; Näin turkulaisena en osta ko sinappia. En sen jälkeen, kun aikoinaan siirsivät tuotannon täältä Ruotsiin, sitten oliko se Puolaan jne. Lopulta kotiuttivat sen takaisin Suomeen, mutta Auran sinappi oli tullut jo Turun sinapin tilalle. En minä ole pitkävihainen, mutta joku roti pitää olla, ettei aina tuotantoa siirretä ulkomaille 😂. Ja vielä meidän sinapin veivät!!!!😊 Mutta sinä voit sitä kyllä syödä, sinulla ei ole siihen tunnesidettä kuten minulla.
    Oikein hyvää joulua!🎅

  • Reply Joulupöydämme herkkuja - TELJÄNNEITO joulukuu 22, 2018 at 10:09 pm

    […] liittyy mielestäni perinteiset ja vanhat tekstiilit ja koristeet myös jouluun. Kuten Viola kertoi blogissaan liittyy mielestäni jouluruoan tavalla myös joulukoristeisiin ja tekstiileihin paljon tunteita ja […]

  • Leave a Reply