Hyvinvointi Ruoka Yleinen

Sinä päivänä minusta tuli vegaani

syyskuu 15, 2016

 

vegaani

Eräänä sateisena päivänä istuin vauvan kanssa kotisohvalla ja siinä sitten imettäessäni poikaani aloin selailemaan Netflixiä päämäärättömästi, yrittäen löytää pientä komediaviihdykettä tai sopivan hyytävää rikossarjaa piristämään kotihimmailujani.

Sarjojen sijaan päädyin kuitenkin sattuman kautta selailemaan dokumentit-osastoa, ja sieltä löysinkin sitten dokkarin nimeltä CowspiracyPainoin play-nappulaa ja seuraavat puolitoista tuntia olivatkin sitten ehkä yhdet elämäni tärkeimmistä. Kun dokkari oli lopussa, istuin samalla kohdalla sohvaa, ahdistunut fiilis kurkkua puristaen. Katsoin kainalossani aurinkoisesti hekottelevaa vauvaa ja mietin, miten olisin hänelle selittänyt juuri näkemäni asiat. En keksinyt minkäänlaista totuudenmukaista selostusta, joka olisi kuulostanut millään tasolla inhimilliseltä.

Suosittelen Cowspiracy-dokumenttia kaikille, sillä sen aihe koskettaa meistä jokaista. Tiesitkö esimerkiksi että:

 • Valtavan laaja karjatalous vaikuttaa ilmaston muutoksen etenemiseen enemmän kuin kaikki liikenteen muodot ja niistä aiheutuvat päästöt yhteensä.
 • Maapallon vesivaroista 1/3 osaa menee maito- ja lihateollisuuden tarpeisiin.

Nämä faktat yksinään ovat jo aika heviä kamaa, mutta there is more to come – valitettavasti. (Dokumentin omilta sivuilta löytyy paljon tietoa – lähteineen ja tutkimuksineen – karjatalouteen liittyen.)

Karjatalouteen liittyy tietysti myös se (luonnollinen, mutta arkielämässä ihmisille kovin kaukainen) asia, että koko bisnes pyörii elävien ja tuntevien olentojen ympärillä. MOT toi viime vuoden lopulla esille kuvanauhoja suomalaisista teurastamoista – ja nämä pätkät nousivatkin suurin otsikoin julkisuuteen. Eikä syyttä. Laajamittaisesti kootuissa materiaaleissa eläimin hakataan, niitä vedetään jaloista, kiskotaan turkeista ja lyödään sähköpiiskoilla. Kaikista pahimmat pätkät liittyvät tainnutukseen. Tainnutuksen ideana on saada eläin tunnottomaan ja tiedottomaan tilaan siihen asti, että se kuolee verenlaskuun. Tämä pitäisi tapahtua yhdellä yrittämällä, mutta videomateriaaleilla näkyy mm. kuinka Suomen kolmanneksi suurimmassa nautateurastamossa monet eläimistä liikkuvat verenlaskun aikana ja ne yrittävät nousta ylös. Itkuhan siinä pääsi näitä pätkiä katsellessa.

Julmuuksia on myös muualla. Kirjasta Eläinten syömisestä sain oppia mm. broileri- ja munantuotannosta asioita, joista en ollut tietoinen. En esimerkiksi tiennyt, että että munijakanojen tuotannolle tarpeettomat kukkopoikaset (eli noin puolet kaikista poikasista) tapetaan pian kuoriutumisen jälkeen. Pienet kukot saavat elää kymmenistä minuuteista muutamaan tuntiin ennen kuin ne kaasutetaan kuoliaaksi hiilidioksidilla. Tietämätön olin myös siitä, että tehotuotetut broilerikanat (eli lihaksi kasvatettavat kanat) tapetaan jo noin kuukauden iässä – vaikka kanan luonnollinen ikä voi olla jopa 20 vuotta. 

Myös maitoteollisuudessa lehmiä ja niiden vasikoita kohdellaan tuotantoyksiköiden tavoin. Lehmät jalostetaan tuottamaan valtavan määrän maitoa, ne keinosiemennetään, pidetään kantavana parsissaan ja tämän jälkeen, kun lehmä on synnyttänyt, otetaan lehmältä sen vasikka pois viimeistään parin vuorokauden kuluessa. Kuten ihmisillä, myös nautaemoilla on vahva emotionaalinen tarve suojella ja hoivata jälkeläisiään. Tätä ne eivät kuitenkaan pysty tekemään.

Valtaisa maitoteollisuus on myös halpojen ja tehotuotettujen lihavalmisteiden mahdollistaja; urospuoliset vasikat kun kasvatetaan kaikki lihoiksi. Eli ”halpa liha” ei oikeastaan ole lainkaan halpaa – hinta on jo maksettu, mutta lompakkojemme sijaan sen maksavat lehmäemot ja niiden vauvoina äideistään erotetut vasikat.

Kalastuksen nykymetodeista olin myöskin aika lailla onnellisen tietämätön. Tiesitkö esimerkiksi että katkarapujen troolauksessä noin 80-90 prosenttiä pyydetyistä merieläimistä kipataan yli laidan kuolemaisillaan tai jo kuolleina? Tämä niin kutsuttu ”sivusaalis” on suureksi osaksi uhanalaisia lajeja. Näin ollen jokaista katkarapukiloa kohden kuolee noin 26 kiloa muita mereneläviä. 

Pala kurkussa olen näitä asioita paljon viime aikoina pohtinut, sillä ne ovat vaivanneet mieltäni aivan eri tasolla nyt vauvan saamisen johdosta; olen miettinyt minkälaisen tulevaisuuden haluaisin pojalleni tarjota. Pelottavat mielikuvat ilmastonmuutoksen aiheuttamista ongelmista – sodista, vesipulasta ja maaperän köyhtymisestä – ovat kummitelleet mielessä. Helpointahan olisi sivuuttaa nämä asiat ja ajatella niiden hoituvan jonkun muun toimesta, uskoa ettei omilla teoillani ole mitään väliä. Koen kuitenkin, että pahinta olisi etten tekisi mitään.

Uskon kuitenkin siihen, että kaikilla meillä on väliä ja niin myös jokaisella teolla, jonka suoritamme tällä maapallolla. Katsoessani MOT-videoita ja Cowspiracya vahva tunne heräsi jossain syvällä sisimmässä jokaisen järkyttävän kuvapätkän ja faktan edessä; tämä ei ole oikein. 

Valinta olikin kaiken tämän jälkeen helppoa tehdä. Tai oikeastaan en edes valinnut mitään; tein vaan sen mikä sydämessä, järjellä mietittynä ja tulevaisuutta ajatellen tuntui oikealta.

Ja niin minusta tuli vegaani.

❤ V

Pssst! Seuraa VIOLAN-menoa helposti Instagramin, Facebookin ja Bloglovinin kautta.

You Might Also Like

25 Comments

 • Reply Lurua syyskuu 15, 2016 at 3:46 pm

  Sama dokumentti sai mut lopettamaan aluksi lihan syömisen ja hiljattain maitotuotteet. Tavoitteena on täysin vegaani ruokavalio,mutta olen halunnut edetä pikkuhiljaa opetellen uutta ruokavaliota.

  • Reply Viola syyskuu 16, 2016 at 6:55 am

   Hiljaa hyvä tulee 🙂

 • Reply andte syyskuu 15, 2016 at 5:11 pm

  Ei hemmetti ihmiset on tyhmiä! Oli tossa tekstissä paljon asiaaki mutta osassa taas tuli kunnon silmäraiskaus ku niitä luki. Ensinnäkin suurin osa noista asioista tapahtuu vain ulkomailla. Suomessa kohdellaan eläimiä paremmin. Jos joku kaasutetaan kuoliaaksi niin ei sitä satu, se vaan vaipuu uneen eikä ees tiia kuolleensa. Ja mitä tohon videoon tulee ni ensinnäkin lehmällä on tosi kova kipunkynnys. Jos se ei suostu menemään eteenpäin ni sulla ei oo muuta vaihtoehtoa ku lyödä sitä. Ensin hiljempaa ja sitte kovempaa jos se ei liiku. Lehmä on niin painava ettei sitä voi kantaa, ja puhuminenkaan ei auta. Kato seuraavalla kerralla dokumentti siitä miten eläimet käyttäytyy luonnossa. Se on niin paljo raakempaa. Eläimet ja ihmiset on niin eriarvosia ja ei eläimet ajattele ja tunne samalla tavalla. Maailmassa on niin paljo isompia ongelmia ku eläimet. Kaikki afrikan lapset jotka kuoleenälkään. Mee niitä sinne auttamaan tai tee joku pieni lahjoitus. Jos ne lapset sais puolikskaa niin paljo huomioon ku eläimet ja korkeasaaren delfiinit ni niillä ois niin paljo parempi olla. En syö itekkää enää hirveesti lihaa ku ilettää. Eikä se oo muilta pois jos joku on vegaani, jääpähän muille enemmän lihaa. Haluun vielä oikasta sen että edellisestä jääkaudesta on niin vähä aikaa että tuo ilmastonlämpeneminen on ihan normaalia tapahtumaa.

  • Reply Jaa syyskuu 15, 2016 at 6:02 pm

   … olet siis eri mieltä kaikkien johtavien ilmastotutkijoiden kanssa? Suosittelisin tutustumaan tutkimuksiin. Tämänhetkinen ilmastonmuutos EI ole normaalia jääkauden jälkeistä lämpenemistä. Ei ollenkaan. http://www.iflscience.com/environment/this-temperature-timeline-of-earth-shows-exactly-how-nonsensical-climatechange-deniers-really-are/

  • Reply Anna syyskuu 16, 2016 at 7:16 pm

   Vastaisin omaam kommenttiisi samoilla sanoilla: ei hemmetti ihmiset on tyhmiä! Et tainnut ollenkaan ymmärtää tämän kirjoituksen pointtia.

  • Reply Viola syyskuu 19, 2016 at 3:20 pm

   En osaa sanoa kaasuttamisesta, koska en ole sitä itse kokenut – kuten epäilen ettet sinäkään. Lehmien (ja muiden tuotantoeläinten) kohdalla ei ole kysymys (omissa silmissäni) siitä kuinka pitkälle voidaan asia viedä kipukynnyksen nimissä – vaan siitä mikä on toisen elävän ja tuntevan olennon hyvää kohtelua. Ja Avaraa luontoa on kyllä tullut tapitettua, että ne viidakon lait on kyllä nähty – mutta ihmisillä on se hieno ero eläimiin, että meillä on vapaus tehdä valintoja muunkin kuin eloonjäämisen perusteella.

   Tiedän myös, että maailmassa on paljon muitakin ongelmia – ne eivät kuitenkaan mielestäni vähennä toisiensa tärkeyttä. Olen itse töissä hyväntekeväisyyden parissa joten voin kyllä vakuuttaa että erilaiset maailman epäkohdat ovat tuttuja – eli no worries.

   Kaikesta huolimatta hyvää syksyä sinulle!

 • Reply Jessica syyskuu 15, 2016 at 6:41 pm

  Mulla tuli jo tän tekstin aikana itku….apua, uskallankohan edes katsoa tota dokumenttia. Kamalaa on se, että itse en voi tällä hetkellä muuttaa ruokavaliotani kasvispainoitteisemmaksi, koska asun vielä kotona ja pitää syödä sitä mitä on tarjolla. Se on kyllä varma, että kun muutan kotoa niin muutos tapahtuu! Aion kyllä nyt jo pyytää siskoani(joka on vegaani) opettamaan mulle miten tehdään vegaanisia ruokia ja muuta mitä vegaanina pitää ottaa huomioon.

  Onko teidän koko perhe muuten vegaani, että onko Esakin vegaani? Ja meinaatteko antaa teidän pojan syödä sitten joskus lihaa? 🙂 (anteeks jos on liian henkilökohtainen kysymys. Ei tietenkään ole pakko vastata 🙂 )

  • Reply Viola syyskuu 16, 2016 at 6:56 am

   Ei, Esa syö ihan kaikkea. Ja lapsen syömisiä pitää miettiä, tuota varmasti tuun pohtimaan!

 • Reply Huihai syyskuu 16, 2016 at 10:07 am

  Olipa tuskainen ja ahdistava postaus kaikkien ” hömppäpostausten” seassa ja joku nuori tyttö näköjään jo ahdistuikin ja itkeskeli. Yksi sureee lehmiä, toinen delfiinejä ja kolmas ilmastonmuutosta. Minä murehdin vanhustenhoitoa, joka murenee täysin. EU määrää, että lehmien pitää päästä ulos kesällä. Entäpä vanhukset? Kuka heitä puolustaa, itse he eivät siihen kykene. Vanhusten kohtelu on Suomessa ala-arvoista! Ja me kaikki ollaan joskus vanhoja.

  • Reply Viola syyskuu 16, 2016 at 10:27 am

   Kyseessä mielestäni vähän suurempi kokonaisuus kuin vain se kysymys pääsevätkö lehmät käymään ulkona. Tästä aiheesta myös hankala kirjoittaa hyvän mielen-postausta joten luonnollisesti ahdistaa – itseäni myös. Se, että olen huolissani näistä aiheista ei kuitenkaan tarkoita etteivätkö esim vanhusten asiat ole myös lähellä sydäntä.

   • Reply Huihai syyskuu 16, 2016 at 11:07 am

    Yritin vain, ilmeisen epäonnistuneesti, verrata sitä, miten esim EU määrää lehmien ulkonaoloa, mutta vanhukset ei pääse esim palvelutaloissa ulos. Ehkäpä tämä on sillä tavalla, että olen sinua selvästi vanhempi ja siksi on pinon päällimmäisenä vanhukset, etenkin, kun hallitus tekee koko ajan huononnuksia vanhustenhoitoon.
    Ja mainitsemasi asiat ovat tärkeitä, en sitä kiellä. Kaikkea ei kuitenkaan voi tässä maailmassa surra, murehtimisen kantokyky on rajallinen, ainakin minulla.
    Aurinkoista päivää kuitenkin!

    • Reply Viola syyskuu 16, 2016 at 1:38 pm

     Ymmärrän toki että monet asiat painavat tätä maapalloa ja itse kullakin niihin eri näkökulmat. Vanhusten hyvinvointi on yksi omaa sydäntäni erityisesti koskettava asia. Olen oman isoäitini esimerkin kautta siitä paljon oppinut ja kuullut; hän on ihan viime vuosiin asti (nyt yhdeksänkymppinen itse:) toiminut tukihenkilönä monille vanhuksille ja ollut mukana monenlaisessa toiminnassa vanhusten yksinäisyyttä estääkseen. Eli todella tärkeä aihe, ehdottomasti! Vegaanius ja siihen liittyvät ajatukseni eivät siis toki tarkoita ettenkö muitakin ongelmia näkisi – mutta ne nyt vain eivät kovin luontevasti olisi tähän yhteen postaukseen mahtuneet. 🙂

  • Reply Annika syyskuu 17, 2016 at 11:35 am

   Mielestäni tämänkaltaiset eettiset kysymykset eivät ole mitään joko/tai kysymyksiä. Olen itse kiinnostunut eläinten oikeuksista ja kestävästä kehityksestä, mutta samalla myös, etenkin sosiaalialalla työskentelevänä, suomalaisesta sosiaalipolitiikasta, hyvinvoinnista ja yhteiskunnan epäkohdista. Tämä ei myöskään rajaa kiinnostustani esimerkiksi globaaleihin kysymyksiin. Mielestäni on hienoa, että ihmiset pohtivat yhä enemmän eettisiä kysymyksiä ja oivaltavat jotakin itsestään ja yhteiskunnasta. Muutoshan nimenomaan syntyy pienin askelin, kohti parempaa maailmaa. 😊

 • Reply Anna syyskuu 16, 2016 at 10:26 am

  En uskalla edes katsoa em. dokkaria, mutta jo tietoisuus tilanteesta on muuttanut ruokailutapojani. Ennen söin aamupalaksi rahkaa, päivällä lihaa ja illalla vielä rahkaa. Hyh, inhottaa ajatuskin. Nykyään perheessämme syödään noin 1krt/2 viikossa lihaa, kotimaista tilalta haettua luomua. Eihän se toki muuta sitä faktaa, että nekin eläimet on tapettu, mutta elinkaari on pidempi ja lauma elää rodulle ominaisessa ympäristössä.

  Meillä ei juoda enää maitoa kahvin ym seassa, mutta olen joutunut todella pohtimaan juniorin juomatottumuksia. Ensin ajattelin, että hän pärjäisi kaurajuomilla eikä maitoa tarvita. Kun huomasin, että hän juo todella suuria määriä eikä huoli vettä, mietin, mahtaako suuret määrät kasvijuomia olla hyväksi. Nehän ovat myös aika pitkälle prosessoituja ja sisältävät paljon lisättyjä vitamiineja ym.

  • Reply Viola syyskuu 19, 2016 at 3:23 pm

   Itsekin aion perehtyä vielä paremmin kasvijuomiin tulevaisuudessa, sillä aihe on kuitenkin todella tärkeä omankin lapsen ruokavaliota ajatellen. 🙂

 • Reply Nuunuu syyskuu 16, 2016 at 12:09 pm

  Itselläni tämä asia on hyvin pinnalla koska opiskelen Agrologiksi ja olen nähnyt ja kuullut erilaisia tilanteita.
  Tuon dokumentin katsoin ja järkytyin itse koska se on oikein provosoiva materiaali mikä ei vastaa suomalaista maatilaelämää ja eläinten kohtelua millään tavalla. Opettajaniki ovat suositelleet että emme katsoisi kyseistä dokumenttia juuri sen vääristävän kuvan johdosta. Suomalainen maitotilan toiminta on hyvin erilaista kuin mitä annettiin ymmärtää ja suosittelen että menet vaikka ensin vierailemaan jollakin koulutilalla ja katsomaan millaista se oikeasti on.

  Onhan meillä pieniä poikkeuksia eläinten hyvinvoinnissa muutamilla tiloilla, mutta muuten tuon dokumentin asiat eivät todellakaan ole täysi totuus.

  Jokainen tekee omat päätelmänsä ja valintansa, mutta pysyn itse ylpeästi sekasyöjänä koska en koe huonoa omatuntoa suomalaisten eläinten kunnosta ja kohtelusta vaan näen miten hienosti ne hoidetaan ja miten hyvän elämän ovat saaneet.

  • Reply Viola syyskuu 16, 2016 at 1:35 pm

   Mielenkiintoista, että opettajat suosittelevat välttämään joitain aineistoja? Eikö kaikelle kuitenkin kannattaisi olla avoin? Vaikkei dokkari suoraan Suomen oloista niin itse koen, että tällaiset asiat koskettavat meitä kaikkia – ovathan karjatalouden vaikutukset koko maapallon kattavia, riippumatta siitä missä karjaa mitenkin kasvatetaan. Eli vaikkei eettisiä asioita murehtisi, niin karjatalouden vaikutus ilmaston muutokseen on silti kovin mittava.

   Mieluusti menisin johonkin tilalle asiaan tutustumaan :).

 • Reply Maisa syyskuu 17, 2016 at 5:21 pm

  Sappion luomutilalla Juvalla kasvatetaan ainakin kyyttöjä rakkaudella. 🙂

 • Reply Epa syyskuu 21, 2016 at 10:20 am

  Mahtava kirjoitus erittäin tärkeästä aiheesta, kiitos Viola! Olen ite jättänyt punaisen lihan pois jo ala-asteella, mutta blogisi innoittamana olen päättänyt vähentää maitotuotteita radikaalisti ja muutenkin keskittynyt pohtimaan mitä oikein suuhuni laitan. Vahva peukku tällaisille ”ahdisraville postauksille”, näitä lisää 😊

  • Reply Viola syyskuu 21, 2016 at 10:25 am

   Jee kiitos palautteesta! 🙂

 • Reply Meri syyskuu 30, 2016 at 1:10 pm

  Todella hyvä postaus! Ja aivan ihana, ihanin blogi. Olin katsonut tuon Cowspiracyn jo aiemmin ja pohtinut kovasti vegaaniin ruokailuun siirtymistä. Nyt eilen uskaltauduin katsomaan tuon puoli tuntisen klipin, jonka jälkeen pahan olon vallatessa mielen päätin, että nyt se todella alkaa, vegaaninen elämä. Kiitos inspiroivasta blogistasi!

  • Reply Viola lokakuu 1, 2016 at 6:23 pm

   Oi ihanaa kuulla, kiitos! <3

 • Reply Elina lokakuu 11, 2016 at 10:34 pm

  Itselle olen päätynyt tilanteeseen, jossa pyrin suosimaan kasvisruokaa kotona. En silti ole luopunut maitotuotteista enkä munista. Maidon korvikkeet aiheuttaa juodessani oksennusrefleksin. Maitoa juon vain aamukahvissa. En myöskään sano, ettenkö ravintolassa saattaisi tilata pihviä. Mutta pääosin haluan vältellä lihaa, ainakin kotona. Vielä en ole joutunut tilanteeseen, jossa olisi tarjottavana olisi lihaa, eikä muuta vaihtoehtoa. Tosin perheessäni tämä tilanne varmasti tulee esiin.

  Itseäni on myös kaivanut lihan tuottamisen ongelmat ja ajatus tuntevasta eläimestä, joka ei saa elää kauhean kauan. Olen toisaalta myös kasvanut maaseudulla ja serkkuni omistavat ison navetan Ilmajoella. Joten tiedän, ettei asiat ole kuten esimerkiksi Jenkeissä.

  Syy ei muutokseen ei kuitenkaan ole mikään edellä mainitsemani, vaan se, ettei tee mieli lihaa. Yht’äkkiää tajusinkin, etten oo syönyt lihaa pitkään aikaan. Lisäksi asiasta on tehnyt helpomman kasvisruuan yleistyminen. Se on helpottanut huimasti tilannetta. Mielestäni tämä on ollut paras tapa siirtyä pois lihasta. Tulevaisuudesta en osaa sanoa, mut nyt tuntuu hyvältä.

 • Reply Sanna Tiisanoja kesäkuu 14, 2017 at 7:36 am

  Dokumentti on todella hyvä! Moni on aloittanut vegaanimatkansa siitä 🙂 Hyvää jatkoa sinulle ja vauvallesi!! Itsekin haluan paremman maailman ja terveyden pienelle pojalleni ja siksi vegaanielämäntapa on meille hyvä!

 • Reply Elisa-Maria kesäkuu 22, 2018 at 6:42 am

  Ja niin sinusta tuli vegaani. One word: love. <3

 • Leave a Reply