Hyvinvointi Ruoka

Kesän viilein ja värikkäin herkku & ajatuksia lapsiperheen terveellisestä ruokavaliosta 

toukokuu 10, 2018

 

 

Kaupallinen yhteistyö / Suomen Blogimedia & Apetit Vegepops

 

 

Olen aina rakastanut terveellistä ruokaa, ravitsemustietoutta, luomukauppoja sekä yleensäkin kaikkea, mikä liittyy ravinnon sekä ihmisen hyvinvoinnin yhteyteen. Rakkauteni aiheeseen on niinkin vankkaa laatua, että olen suorittanut health coach-tutkinnonkin ja lisäksi lukenut ravitsemustieteitä avoimessa yliopistossa.

Perhe-elämän ja äitiyden yhdistäminen tähän terveyshifistelijä-mielenmaisemaani ei kuitenkaan ole ollut ihan kivutonta. Olen itse asiassa aika useinkin tuskaillut sen tosiasian kanssa, että kiireisinä päivinä tai väsyneinä hetkinä (lue: viikkoina) on ruokavalio ollut se asia, josta olen päätynyt joustamaan. Ja sehän on sitten näkynyt jaksamisessa, ihossa, mielialassa – kaikessa.

Mutta: don’t get me wrong! Joustaminen niistä terveellisistä ruokapilareista ja sitä kautta ihanista herkuista nauttiminen on todellakin osa elämää – silloin kun se on nautinnosta ja ilosta lähtevä valinta. Omalla kohdalla ruokavalioni viime aikaisiin alamäkiin on kuitenkin usein ollut syynä se, etten vain yksinkertaisesti ole jaksanut tai ehtinyt paneutua asiaan. Ja tästä johtuen on lopputuloksena ollut yksipuolisia aterioita – joista taas on seurannut huonoa fiilistä sekä vahvaa kaipausta värikkäämmille ruokalaitumille.

Ruoka nimittäin to-del-la-kin on muutakin kuin kaloreita ja pelkkää polttoainetta tankkeihimme. Olen aina uskonut vakaasti ruokavalion (ihmeellisenkin!) merkittävään osuuteen terveytemme kokonaiskuvassa, mutta vasta äitiyden myötä olen todella nähnyt tämän asian eri puolet käytännössä. Kun jaksamista koetellaan jo pelkästään perusarjen moninaisten haasteiden myötä, on entistäkin tärkeämpää että muistaisi syödä monipuolisesti, nautiskellen, ruoasta iloiten sekä sitä arvostaen.

Niinä aikoina, jolloin olen ehtinyt ja kyennyt kiinnittämään huomiota ruokalautaseni sisältöön tarkemmin, on olonikin ollut noin biljoona kertaa energisempi ja kokonaisvaltaisesti parempi. Etenkin kasvisten ja hedelmien runsaskätinen lisääminen päivän menun rikastuttajaksi on kikka, jolla huomaan olevan lähes välittömiä vaikutuksia terveyteeni sekä jaksamiseeni.

Nämä asiat mielessä olenkin tehnyt muutoksia elämäntapoihini ja viime aikoina olenkin päässyt taas kiinni ”vanhan minäni” hyvän mielen ruokafiilistelyyn. Eli siis siihen moodiin, jossa ruoka on täynnä väriä, se on terveellistä sekä täynnä makuja. Olen viilaillut syömisiäni kohti raikkaampaa suuntaa tuomalla lautaselleni monipuolisemmin kasviksia, nauttimalla raakasuklaata ja kookosmannaa karkkien sijaan, maustamalla kokkauksiani monipuolisemmin yrteillä, valkosipulilla ja inkiväärillä sekä etsimällä netistä ja reseptikirjojen valikoimastani uusia ruokaohjeita testaukseen.

Etenkin uusien reseptien testailu sekä sokerin nauttimisen vähentäminen ovat olleet tehokkaita keinoja tuoda hyvää fiilistä sekä ruokiini että kokonaisvaltaiseen olooni. (Tosin totuuden ja elämän tasapainon nimessä mainittakoon myös se, että uutena reseptinä testasin hiljattain myös vegaanisia munkkeja – siitä oli vähäsokerisuus kaukana.)

 

 

Vaikka itse olenkin tällainen terveysintoilija, voi monille ”terveellisellä syömisellä” olla huono kaiku mielikuvien tasolla – se on mahdollisesti asia, joka liitetään kaalisoppaan ja kouluaikojen kuiviin raastesalaatteihin, ruokavaihtoehtojen vähäiseen määrään, nautinnoista kieltäytymiseen sekä kalorien kyttäilyyn. Onneksi viime vuosina on asiassa tapahtunut selkeä muutos: kasvisruoista ja värikkäästä monipuolisuudesta on tullut trendikästä, vihersmoothieista peruskauraa kahviloiden valikoimissa ja tuorepuuroista osa aamiaispaikkojen tarjontaa. Ja tämän trendin tosiaan toivoisi kestävän! Kasvisvoittoinen ja monipuolinen ruokavalio kun ei ole pelkästään hyvä juttu omalle keholle ja hyvinvoinnille – se on tunnetusti hyvä valinta myös ympäristön kannalta.

Ympäristöaspektin lisäksi on äitiys tuonut ihan uutta näkökulmaa ruokavalion sisällön merkitykseen: kokkaamani ruoat kun eivät päädy nykyään vain miehen sekä itseni lautasille, vaan nyt myös pienen poikamme syömisiksi.

Lapsen kanssa terveellinen syöminen onkin sitten ihan hommansa: pieni taapero kun ei välttämättä ihan aina ole samaa mieltä ruokavalinnoistani. Joskus saattavat spelttimakaronit lentää seinille ja herneet lattialle, mutta olen oppinut tutustuttamaan poikaani uusiin makuihin rennolla otteella; ei pakottamisen vaan värien, yhteisten ruokahetkien ja kokeilujen kautta. Kesällä aion ottaa ruokiin tutustumisessa uuden kikan käyttöön viemällä poikani toriretkille. Kesätorien kasviksia, marjoja, juureksia ja hedelmiä notkuvat torit ovat itselleni palanen paratiisia – ja aionkin näyttää tämän maailman nyt tulevana kesänä myös lapselle. Torikahveja – tietenkään – unohtamatta!

 

 

Mutta ennen suvikauden leppoisia torihetkiä on kuitenkin vielä jonkun verran arkea sekä siihen liittyvää ruokarumbaa edessä. Rakastan kokata ja lapsikin tuntuu olevan hyvinkin innoissaan ruokailusta ja keittiöstä hengailusta – tosin yhteiset kokkailutuokiot ovat vielä aika utopistinen unelma pojan hääriessä aina omia ”projektejaan” milloin missäkin keittiön kaapissa tai laatikossa. Mutta ruoka lapselle kyllä maittaa! (silloin kun ei ole nirsoilukausi päällä)

Poikani lempiruokia ovat tällä hetkellä muun muassa itse uunissa tehdyt bataattiranskalaiset, kasvissosekeitto, pasta tomaatti-linssikastikkeella sekä vege-makaronilaatikko täysjyvämakaroneihin ja kauramaitoon tehtynä. Välipaloista maistuvat erityisen hyvin muun muassa luomutaatelit, päärynät ja granola (minimies syö granolaa sellaisenaan, yksi pikku palanen kerrallaan – meillä siis viihdytään pöydässä piiitkään).

Perinteisiä makeita herkkuja meillä ei lapselle juurikaan tarjoilla, sillä sokeria pyrin lapsen ruokavaliossa välttelemään. Vaikka muuten koenkin olevani aika rento terveellisen ruokavalion puolestapuhuja, sokerin suhteen olen tiukempi. ”Perinteisten” sokeri-jälkkärien sijaan poikamme veteleekin siis iloisesti nassuunsa hedelmiä sekä smoothieita, hunajalla makeutettuja marjamuffinsseja, banaanilettuja sekä pensasmustikoita.

Kesän kolkutellessa ovella olen tosin miettinyt, että lämpimiä piknik-hetkiä ja rannalla makoiluja ajatellen olisi kiva kehitellä jokin jädeherkku pojalle. Omien mehujäiden kuljettelu ympäri kyliä on kuitenkin ”hieman” haastava ajatus ja lisäksi usein kesäpäivien jäätelöhetket ovat ihanan spontaaneja; haetaan kaupasta puikko tai tuutti – ja ei muuta kuin puistoon herkun kanssa elämästä nauttimaan.

Onneksi kaupasta löytyy nyt sellainen pakastealtaan tuote, joka sopii mainiosti pienenkin lapsen kesäpäiväherkuksi. Apetitin Vegepops kasvis-marja-hedelmäjää sisältää vain marjoja sekä hedelmiä – eli se ei sisällä lainkaan lisättyä sokeria. Ja onpa tämä jäinen herkku lisäksi myös vegaaninen, gluteeniton ja maidoton!

 

 

Apetitilta on ilmestynyt jo aiemmin toinenkin Vegepops-maku, Porkkana-Mango – joten makujakin on pari erilaista. Lisäksi tuotteet ovat valmistettu Turengissa, kotimaisesti vastuuviljellyistä kasviksista, marjoista sekä hedelmistä. What’s not to love? Innostuin ainakin itse näistä Apetitin viileän terveellisistä herkuista siinäkin määrin, että aion tulevana kesäkautena testailla niitä myös kotikeittiöni smoothieissa sekä fruitieissa. Nam!

Apetitin tuotteet ovat meidän perheelle muutenkin jo todella tuttuja ja niiden huippulaatu jo monesti koettua; esimerkiksi Apetitin herneet sekä pinaattipussit ovat meidän pakastimen vakioasukkeja – niistä saa nopeasti vihreää lisuketta ateriaan kuin ateriaan. Onkin todella kivaa, että Apetitin valikoimiin on nyt saapunut näiden kasvis-marja-hedelmäjäiden kaltaisia terveellisiä makeita herkkuja joiden myötä pääsee maistelemaan ihan uudenlaisia makupareja – sekä tutustuttamaan myös lasta viileiden kesäherkkujen maailmaan.

 

 

Ai että! Jotenkin tämä kesäherkuista kirjoittelu sekä ulkona paistava aurinko ovat nyt saaneet meikätytön pään ihan pyörälle tulevan suven odotuksesta. Voi lämpö, lempeä kesätuuli, mattopyykit ja piknikit – tulkaa jo!

No, onhan se kesä selkeästi jo ihan nurkan takana, eli kauaa ei enää tarvitse odotella. Sitä ennen aion napata oman Vegepopsini käteen ja siirtyä partsille suloisen suven saapumista seuraamaan – meidän parvekkeella kun nimittäin on jo IHAN kesä!

 

 

 

You Might Also Like

No Comments

Leave a Reply