Ruoka

Lempiruokia / Kasvissosekeitto

kesäkuu 20, 2018

 

Lempiruokiani on monia, mutta yksi niistä on pysynyt elämän meiningeissä mukana aivan lapsuuden ensimmäisistä vuosista asti. Ja se ruoka on kasvissosekeitto.

Pehmeä, lempeä ja herkullinen sosekeitto on aivan parasta arkiruokaa ja siihen voi tuoda vaihtelua lisäämällä sen päälle erilaisia lisukkeita. Meillä lemppareita ovat paahdetut siemenet ja pähkinät, halloumi, kaprikset ja tuore basilika.

Ja mikä parasta: tämä keitto on TODELLA helppo valmistaa. Mikäs sen ihanampaa arjen häsläyksien keskellä.

 

Lempeä kasvissosekeitto

6 porkkanaa

pari bataattia

viisi perunaa

yksi sipuli

kaurakerma (2 dl tetra) x 2

kasvisliemikuutio x 2 

yrttejä (kuivattuja – esim Provencen yrtit toimii hyvin)

ripaus mustapippuria

halutessasi: suolaa (mikäli et käytä kasvisliemikuutioita tai maku muutoin kaipaa pientä suolalisäystä)

 

Kuori ja paloittele juurekset. Heitä ne ison kattilan pohjalle ja lisää vettä juuresten päälle, sen verran että ne juuri ja juuri peittyvät. Anna kiehua keskilämmöllä noin kymmenisen minuuttia ja lisää sitten paloiteltu sipuli sekä mausteet mukaan.

Keitä kunnes juurekset ovat kypsiä.

Ota kattila pois levyltä ja kaada vesi kattilasta pois (ota se talteen toiseen astiaan).

Soseuta juurekset sauvasekoittimella ja lisää kerma. Soseuta lisää ja lisää sitten talteen ottamaasi keitinvettä keittoon tarpeen mukaan, kunnes koostumus on sopivan paksu tai juokseva – oman makusi mukaan veden määrää säädellen.

Nauti tuoreen leivän kera.

 

Ihania keittopäiviä kaikille!

You Might Also Like

4 Comments

  • Reply Merimiehen vaimo kesäkuu 20, 2018 at 11:02 am

    Vaikuttaa hyvältä! Meilläkin on kasvissosekeittoa tehtyä erilaisilla ohjeilla ja etenkin pienin lapsi lusikoi sitä hyvin innokkaasti suuhunsa 🙂

    • Reply Viola kesäkuu 25, 2018 at 9:18 am

      Kasvissosekeitto on kyllä meilläkin loistava koko poppoon safka :).

  • Reply Annique heinäkuu 13, 2018 at 9:56 am

    Tämä postaus tuli mieleen eilen, kun tein kasvissosekeittoa mökkireissun jälkeen jääkaapin uumenista löytyneistä kasviksista. Kattilaan pääsi perunoita, pinnalta harmaantuneita porkkanoita, nuupahtanut palsternakka, pari naurista ja yksinäinen jättiretiisi, jota kukaan ei olisi saanut raakana syötyä, sekä vähän väsähtäneet kesäsipulit. Ei-ihan-tuoreista raaka-aineista huolimatta koko perhe lapioi jälleen sosesoppaa tyytyväisenä.
    Ylimääräinen keitinvesi hyödynnetään meillä teeleipiin: 6 dl sämpyläjauhoja, 3 tl leivinjauhetta ja maun mukaan mausteita ja/tai siemeniä sekoitetaan yhteen, lisätään loraus öljyä ja 3 dl keitinlientä, lätsytellään lusikalla pellille ja paistetaan 225 asteessa noin vartin verran (leipästen koosta riippuen).

    • Reply Viola heinäkuu 18, 2018 at 9:51 am

      Hei vau, mahtava tuo keitinvesi-kikka! Pitää heti testata kun taas seuraavan kerran keittelen sosekeittoa. Kiitos siis siitä! 🙂

    Leave a Reply