Uncategorized

#metoo

lokakuu 17, 2017

 

Somessa levisi eilen kulovalkean tavoin Twitteristä alulle pantu postauskampanja, joka kantoi hashtagia #metoo.

Tiivistettynä homman ideana oli tuoda näkyville sitä kuinka moni nainen on kokenut seksuaalista häirintää elämänsä aikana, ja tämä ilmaistiin postaamalla tuo hashtag omalle Facebook tai Insta-sivulle.

Itsekin osallistuin, sillä ajattelin että nyt on tärkeä juttu käsillä. En silti oikein hahmottanut – ennen ilmiön leviämistä lähes kaikkien seuraamieni naisten tileille – kuinka laajasti tämä aihe meitä naisia koskettaakaan. Ystävä ystävän jälkeen jakoi kokemuksiaan ahdistavista tilanteista tuntemattomien ja tuttujen mieshenkilöiden kanssa, huuteluista kadulla ja baareissa, kopeloinneista milloin missäkin.

Itsekin kirjoitin omalle Facebook-sivulleni pari esimerkkiä tilanteista, jotka tulivat mieleen eilen asiaa pohtiessani. Tässä oma päivitykseni eiliseltä;

#metoo

Esimerkkejä: autokoulun opettaja joka ehdotteli oman ”vaihdekeppinsä” (eww) käsittelyä jatkuvalla syötöllä ajotuntien lomassa.

Bussikuski joka ei päästänyt (monista pyynnöistäni) huolimatta ulos tyhjästä bussista ennen kuin menin etuovesta ulos… jotta hän sai kommentoitua ulkonäköäni ja annettua numeronsa.

Ratsastuspaikan vanhempi mieshenkilö joka kommentoi ”tissieni kasvua” ja kehotti syömään polakkaleivistä aina päätypalat jotta voisin kasvattaa rintavarustustani. Tuolloin olin ehkä about 12 vee.

Lisäksi myöhemmin tuli mieleen muitakin tilanteita (miksi näitä on niin monia?), muun muassa ihan hiljattain leikkipuistossa (!) tapahtunut huutelu. Tuolloin olin poikani kanssa iltapäivällä puistossa ja läheisellä penkillä istuneet miehet alkoivat sitten huudella mielipiteitään ulkonäöstäni kovaan ääneen, kaljapullojen kilinän ”kehuja” säestäessä. Helvetti kun on hyvännäköinen äiti – huutelut voivat ehkä huutelijansa mielestä olla positiivista palautetta, mutta voin kertoa että siltä se ei koskaan tunnu näiden sanojen vastaanottajasta. Miltä se sitten tuntuu kun huudellaan, puristellaan tai ehdotellaan – tosta noin vaan, ilman mitään yhteisymmärrystä asiasta? Voin kertoa, että se tuntuu joka kerta alentuvalta ja mikä ärsyttävintä: olen usein itse kokenut häpeää näiden tilanteiden jälkeen. MIKSI? En tiedä, mutta uskon että monet naiset ymmärtävät mitä tarkoitan.

Leikkipuistotapauksen jälkeen olen miettinyt mitä haluaisin pojalleni sanoa tästä aiheesta ja miten osaisin hänet kasvattaa niin, että vaikka mitä ikinä tyhmää hän tekisikään, hän ei koskaan ahdistelisi ketään – ei tyttöjä tai poikia – ja ymmärtäisi myös oman arvonsa ja oikeutensa niin että tietäisi miten häntä itseään tulee kohdella.

Näitä juttuja jään miettimään, sillä ihan heti ei löydy kaikkia vastauksia. Sitä ennen sanon vaan, valitettavasti:

Me too. 

 

You Might Also Like

4 Comments

 • Reply Lotta lokakuu 17, 2017 at 5:54 pm

  Onpa kauheita tilanteita! Ja vielä paikoissa, mistä ei voi vain lähteä pois ja olla kiinnittämättä huomiota… 🙄
  Vaikka sanoma saattaisi joissain harvoissa tilanteissa olla periaatteessa positiivinen (esim. että kyseisellä naisella on hyvä kroppa tai että hän on kaunis) niin tapa, millä ne esitetään yleensä tekee koko tilanteesta vastenmielisen.
  Itsekin olen kokenut paljon tällaista ahdistelua, varsinkin ulkomailla asuessani. Varsinkin Italiassa, Espanjassa ja kaikkein eniten Bulgariassa sain osakseni vihellyksiä ja huutelua. 😐
  Harmittaa ehkä eniten se, että monet miehet eivät tajua, että tilanteen voisi hoitaa paljon sivistyneemminkin. Hyvä esimerkki sattui Italiassa. Eräs nuorehko mies tuli kadulla luokseni, aloitti kohteliaasti tervehtimällä ja kysyi mistä olen kotoisin. Sitten hän totesi hymyillen: ”I just wanted to say that you are very beautiful”, toivotti hyvää päivänjatkoa ja jatkoi matkaa. Niin helppoa se oli. Ilman likaisia ehdotuksia, ilman epäilyttävää huutelua kadun toiselta puolelta. Ystävällisesti hymyillen, silmiin katsoen sanotut pari kaunista sanaa. Ei tarvitse varmaan mainita, että olin loppupäivän yhtä hymyä…😍

  • Reply Viola lokakuu 20, 2017 at 11:15 am

   Erittäin hyvä pointti! Kivaa palautetta voi antaa jos sen osaa muotoilla tilanteeseen sopivalla, kunnioittavalla ja kauniilla tavalla – kyllä! 🙂

 • Reply Katariina lokakuu 18, 2017 at 12:38 pm

  Olen itsekin järkyttynyt siitä kuinka moni tuntemani ihminen on kokenut jotain todella ällöttävää ja ahdistavaa. Tiesin, että tätä tapahtuu mutta en ymmärtänyt kuinka yleistä se on. Onneksi tästä vihdoin puhutaan! Vaikka onkin ahdistava lukea kokemuksia tästä aiheesta, mutta silti voimaannuttavaa. Ehkä saamme jotkut miettimään omaa toimintaansa ja ennen kaikkea me naiset voimme olla vertaistukena toisillemme. <3 Sillä ei pitäisi olla mitään merkitystä kuinka lyhyt hameen helma on, millaisia kuvia itsestäsi laitat someen tai minkä kokoiset rinnat on. Pitäisi olla itsestään selvää, että jokaisen yksityisyyttä tulee kunnioittaa ja mihinkään sellaiseen ei tarvitse suostua, mihin ei halua. Ihan vain "en halua" riittää syyksi!

  • Reply Viola lokakuu 20, 2017 at 11:14 am

   Näin juuri!

  Leave a Reply