Yleinen

Hulluus nimeltä Ensitreffit Alttarilla

lokakuu 4, 2016

Kuvankaappaus 2015-5-8 kello 6.38.53

En ole pahemmin avannut sanaista arkkuani Ensitreffit alttarilla -aikojen suhteen täällä blogissa, sillä ohjelmasta puhuttaessa vetäisin helposti mukaan myös mieheni ja läheiseni – ja heidän asioitaan en halua tai aio täällä käsitellä. (Mikäli asia tuli jollekulle yllätyksenä niin kyllä, olin kyseisen ohjelman ensimmäisellä kaudella. Ja jep jep, menin ihan oikeasti naimisiin. Omg kreisii! Tiedetään.)

Nyt on kuitenkin pakko kirjoittaa teille hieman omia ajatuksiani Ensitreffit Alttarilla -ohjelmasta. Tämä haluni avata asiaa johtuu eteeni sattuneesta Sanna Ukkolan kirjoituksesta, joka käsitteli Ensitreffejä ja sitä kuinka se teki ”rakkaudesta kyynisen vitsin”.

Ukkola käyttää jutussaan Ensitreffeistä mm. hemaisevaa ilmaisua ”kaikkien aikojen tökeröin deittiformaatti”. Sanna, I feel you! Olin ihan kuten sinä, ja lähes haukoin henkeäni kuultuani ensi kerran ohjelman ideasta. Jotain ihmeellistä kuitenkin tapahtui sillä päädyin mukaan tähän ihmeelliseen formaattiin. Mikä sitten sai minut lähtemään ohjelmaan? Siirappista, mutta oi niin totta: halu rakastua. Saada elämääni ihminen, jonka kanssa löytää, kasvaa ja rakastaa. Olin sitten ehkä juurikin sellainen realityyn osallistuva ”epätoivoinen sinkku” johon Ukkola viittaa jutussaan, mutta voin vakuuttaa etten kadu päätöstäni päivääkään. Voin myös sydämeni pohjasta vakuuttaa että en mennyt naimisiin ”tv-katsojien ja tuotantoyhtiön iloksi”. Tein päätökseni erittäin vahvasti itseäni kuunnellen. En myöskään solminut avioliittoani ”huvin vuoksi” – liitto oli elämäni suurin päätös ja rohkein valinta. Miten sitten itse hääpäivä Ensitreffeissä? Sitä Ukkola kuvailee näin:

”Aikoinaan hääpäivän ajateltiin olevan jokaisen nuoren unelmien täyttymys, jolloin ystävien ja sukulaisten edessä annetaan lupaus yhteisestä loppuelämästä. Kyyninen tv-formaatti onnistuu banalisoimaan avioliiton ja tekemään siitä irvokasta viihdettä.”

Irvokasta viihdettä? Sorry, mutta metsään meni tämä kuvailu, ainakin omalta kohdaltani. Oma hääpäiväni, kummallisesta lähtöasetelmasta huolimatta, oli niin täynnä iloa, nauruhepuleita ja vatsan pohjassa asti tuntuvaa onnea että sen muistelu saa edelleenkin ihoni kananlihalle.

Sanna Ukkola kuvailee myös tätä ”vitsiä” eli koko ohjelmaa ”absurdiksi sosiaaliseksi kokeeksi”. Absurdia? Hell yeah, todellakin, sitä se oli! Toisaalta, oman kokemukseni mukaan, niin moni asia elämässä ja rakkaudessa on absurdia – varsinkin silloin kun tapahtuu jotain suurta ja merkittävää.

Jutun lopussa Ukkola kirjoittaa näin: ”Keinotekoiset tv-formaatit riisuvat rakkaudesta ja kahden ihmisen parisuhteesta kaiken kauneuden, mikä niissä voisi olla. Ne tekevät rakkauden etsimisestä surullista ja epätoivoista hapuilua. Tuotantoyhtiöille on todennäköisesti herttaisen yhdentekevää, löytävätkö ihmiset ohjelmasta rakkautta.”

Voin kertoa, että Ensitreffien formaatti ei riisunut kohdalleni osuneesta rakkaudesta pisaraakaan kauneutta. Koen myös, että rakkauden etsiminen on harvoin (jos koskaan?) epätoivoista ja surullista. Päinvastoin, se jos mikä vaatii munaa.

Ja tuotantoyhtiö-viittauksesta haluan sanoa tämän: en ole koskaan kohdannut niin sydämellistä porukkaa kuin Ensitreffien tekijätiimi. Tämä jengi eli joka solullaan seikkailussamme mukana, enkä olisi voinut kuvitella ympärilleni hauskempaa ja rakastavampaa tukijoukkoa.

Haluan vielä todeta, että olen usein tykännyt Sanna Ukkolan kirjoituksista: niissä sanotaan asioita suoraan ja nostetaan esille erilaisia teemoja rohkealla tavalla. Ja jos jostain diggailen niin se on todellakin Sannan kaltaiset rohkeat naiset! Tämä kyseinen juttu tuntui kuitenkin niin harhaanjohtavalta ja omien mielikuvien kautta väritetyltä, että oli pakko avautua tästä aiheesta – väittäisin nimittäin olevani jonkin sortin asiantuntija tämän teeman suhteen…

Loppuun lainaus Don Huonoilta:

Jos sulla kerran on

Joku josta oikeesti välität

Niin pidä siitä kii

Älä usko kyynisiin lauseisiin

-V

Pssst! Seuraa VIOLAN-menoa helposti Instagramin, Facebookin ja Bloglovinin kautta.

You Might Also Like

15 Comments

 • Reply Hanna lokakuu 4, 2016 at 8:45 pm

  Ai että pidin kirjoituksestasi!!!
  Katsojallekin Ensitreffit ohjelma on nimenomaan tarjonnut mahdollisuuden punnita rakkauden ja parisuhteen merkitystä ja olemusta. Ihmettelen suunnattomasti Sanna Ukkolan ajatuksia, noista arvioinneista tulee väistämättä tunne, että hän on itse kyynistynyt rakkauden suhteen.

 • Reply Elina lokakuu 4, 2016 at 9:06 pm

  Voi mitä ymmärtämättömyyttä Sanna Ukkolalta! On ihan hienoa olla kriittinen, mutta hänen blogissaan luetellut formaatithan ovat ihan erityyppisiä!
  Kriittisyys ei saisi merkitä ymmärtämättömyyttä.
  Hyvin kirjoitettu Viola!

 • Reply Laura lokakuu 4, 2016 at 9:47 pm

  Mä en alkuunkaan ymmärtänyt Ukkolan tekstiä, tai ainakaan sitä että Ensitreffit piti juttuun vetää mukaan. Mulle ohjelma ja sen ympärillä kuhiseva some näyttäytyvät tosi lämpimässä valossa, ja ainakin minä – ja luulisin että vähintään 90 prosenttia katsojista – on aidosti parien puolella ja toivoo heidän liittojensa kestävän. Siksi se onkin raikas tuulahdus tosi-tv-ohjelmien kirjossa: katsojat eivät naura pareille, toisin kuin niin monille muille tosi-tv-ohjelmien osallistujille, eivät tee näistä pilkkaa somessa vaan ovat heidän puolellaan ja toivovat heille parasta.

 • Reply Pia / Lyhyenä hetkenä lokakuu 4, 2016 at 9:58 pm

  Word! Vaikka meille kävi miten kävi, allekirjoitan _jokaisen_ sanan. Haluan uskoa, ettei Sanna Ukkola ole katsonut ohjelmaa edes puolikasta jaksoa, jos olisi katsonut, Ensitreffejä tuskin olisi tämän kolumnin yhteydessä mainittu.

 • Reply Inga lokakuu 4, 2016 at 10:45 pm

  Ihana kirjoitus! Mullekin ohjelman katsojana (joka myös itse harkitsi menossa olevalle kaudelle hakemista, muttei sitten kuitenkaan uskaltanut) tuli paha mieli Ukkolan tekstistä, koska se vaikutti juurikin siltä että ohjelmaa lainkaan katsomatta esitetään kärjistettyjä näkemyksiä asiasta, mistä ei tiedetä mitään. Mielestäni Ensitreffit alttarilla on hieno formaatti ja esim. sinun ja miehesi tarinan seuraaminen on ollut katsojallekin ihana, uskoa rakkateen lisäävä kokemus.

 • Reply Jukka Tamminen lokakuu 4, 2016 at 11:20 pm

  Hyvä Viola! Katsoimme vaimoni kanssa ekan tuotantokauden ja elimme vahvasti mukana. Ohjelma oli tosi hienosti ja hellyydellä toteutettu. On upeaa, että sinä uskalla sanoa suoraa eriävän mielipiteesi ja tässä asiassa EI valitettavasti ole tosiasioita- kovia faktoja, vaan ainoastaan tunteita, vuorovaikutusta ja kokemuksia. Sarjan katsominen oli avartavaa ja ajatuksia herättävää. Se avasi uusia näkökulmia ihmisten yhteiseen eloon! Juttujasi on tosi mukava aika ajoin seurata vaikka yhteys sinuun onkin VAIN tuon ohjelman kautta!

 • Reply katsoja lokakuu 5, 2016 at 12:17 am

  Olipa ihanaa, että kirjoitit tästä! Olen itse sarjan suuri fani, ja täytyy myöntää, että pikkaisen kiehahdin luettuani Ukkolan kirjoituksen. Etenkin teidän osallistujien puolesta tuntui pahalta, että tätä ohjelmaa arvostellaan vailla kunnollisia perusteita, kun olette olleet niin täydellä sydämellä ja rohkeudella mukana. Kaikkea hyvää sinulle ja perheellesi!

 • Reply Suppé lokakuu 5, 2016 at 10:39 am

  Hyvin isketty Viola. 🙂 Ukkola on mielestäni lähtenyt oikomaan mutkia monessa kohtaa suoriksi, jossa niitä ei suoraksi saa ja samalla nostaa itsensä meidän tavallisten rakkauteen uskovien ihmisten yläpuolelle. Ainoa kyyninen vitsi tässä taitaa olla Ukkola itse.

 • Reply Maria lokakuu 5, 2016 at 10:53 am

  Hienoa Viola! Mielestäni Ensitreffit alttarilla formaatti on todella hyvä. Kuinka tärkeää onkaan että puolisoksi löytyy ihminen jonka kanssa arvomaailma, huumorintaju yms. kohtaa. Tuotantotiimin asiantuntijat auttavat ihmisiä löytämään juuri sellaisen puolison. Todennäköisyys siihen että kohtaisi tuollaisen henkilön baarissa, kirjastossa, kaupan kassajonossa, työn tai opiskelun piiristä on aika sattumanvaraista. Ja jos kohtaakin jonkun ja ihastuu ensin fyysisiin ominaisuuksiin, saattaa vähätellä erilaisia arvomaailmoja tai uskotella itselleen niitten kyllä muuttuvan samankaltaisiksi (useinmiten kai oletuksena että toinen muuttuu). Tällainen liitto ei ole vahvalla pohjalla ja riski epäonnistua on valitettavan suuri, kun ensi-ihastuminen laimenee. Tuollaiselle deittipalvelulle voisi kyllä olla kysyntää, jossa asiantuntijat etsivät sopivia pareja! Ja kuten moni täällä jo sanoikin, niin ohjelma on antanut paljon ajateltavaa parisuhteesta, vuorovaikutuksesta, toisen arvostuksesta ja sen osoittamisesta jne. Ihan huippu-konsepti!

 • Reply Virpi lokakuu 5, 2016 at 11:08 am

  Hei Viola. Olen seurannut Ensitreffit alttarilla alusta asti. Mnusta siinä on hieno formaatti. Mitäpä pahaa siinä on, jos asiantuntijat etsivät Sinulle valmiiksi ”kenties” sopivimman parin. Sinä päätät itse lopulta kuitenkin, kenen kanssa kamat laitat kimppaan, loppuelämäksesi. Ihanaa, että ole löytänyt oikean ihmisen! <3 Olisi kiva tietää, onko se Ukkolasta siis jotenkin hyväksyttävämpää pokata joku elämänsä mies ravintolasta sen sijaan?? Voi tsiisus. Tuo kirjoitus kuulostaa katkeran, kyynisen ja pettyneen ihmisen vuodatukselta. Toki mielipiteen vapaus on kaikilla. Onneksi jätit tämän mielipiteen ihan omaan arvoonsa, niin minäkin, ja keskityn TV:n ääreen ihan innoissani joka viikko taas. tv. nimim Onnellisessa parisuhteessa

 • Reply Pia K. lokakuu 5, 2016 at 2:47 pm

  Sanna Ukkola on hieman myöhässä kolumninsa kanssa – tuo kauhistelu ja pöyristely oli ymmärrettävää ennen ensimmäistä tuotantokautta mutta hei, nyt mennään jo kolmannessa kaudessa…taisi olla aiheet lopussa kolumnistilla.

 • Reply Niina lokakuu 5, 2016 at 10:46 pm

  Hyvin kirjoitettu ! Minustakin ohjelma on ihan kaikkea muuta kuin mitä Ukkola kirjoittaa. Se avartaa sekä osallistujaa että katsojaa rakkauselämässä, ohjelmassa tulee nähtyä niin paljon erilaisia ihmisiä ja heidän tapojaan toimia parisuhteessa. Ja itse löytää itsestään jotain samaa mitä ohjelmaan osallistuvalla on ja miettii, että hei toi on kyllä sellainen asia mitä pitää omassa suhteessa muuttaa ja äkkiä.

  Ohjelma antaa asiantuntijoilta paljon neuvoja parisuhdeasioihin, niin jo niitä kokeneella kuin sellaiselle, joka vasta aloittelee ensimmäisiä kertoja parisuhde-elämää.

  Nyt kolmannen kauden lempiparini on Kimmo ja Milla, he ovat niin täydelliset toisilleen. Sinä ja Esa olitte ekan kauden lemppariparini ja tiesin, että teillä suhde onnistuu 🙂

 • Reply sinikka tiirikainen lokakuu 6, 2016 at 7:47 am

  olitte paras pari mitä ohjelmassa on ollut .enää en seuraa ohjelmaa sillä nykyiset parit eivät vain saa minua seuraamaan ohjelmaa.oikein hyvää syksyä teille.iso halaus ja paljon rakkautta teille molemmille.olitte ihania kiitos

 • Reply Huihai lokakuu 7, 2016 at 12:30 pm

  Sanna Ukkola kritisoi mielestäni ohjelman formaattia, ei osallistujia ja siihen toimittajalla on oikeus kuten myös minulla katsojana. Sehän on viihdeohjelma, joten minustakaan ei olisi tarvinnut mennä avioliittoon asti. Minusta kun avioliittoon ei pidä mennä tuolla tavoin tuntemattoman kanssa ja se on tunnekysymys. Sinulla Viola kävi onnellisesti ja olet tyytyväinen, ovatko kaikki eri kausiin osallistujat? Joten nauti elämästä rauhassa ja anna toisillekin mahdollisuus kertoa mielipiteensä, vaikka se on eri kuin sinun.

 • Reply Eve lokakuu 9, 2016 at 6:30 pm

  Olen ihmetellyt jo kauan myös ääneen sitä miten kyseinen ohjelma tyrmättiin ensimäisellä kaudella niin pohjalle.
  Kun jos miettii hyvin kauan menneisyyteen niin ennen vanhaan vanhemat etsivät lapseleen puolison.
  Ja aivan saman kaltaisella systeemillä kuin ensi treffit alttarilla ohjelmassakin.
  Eikä silloin asiaa tuomittu ja sitä pidettiin aivan luonnolisena asiana.
  Mutta silloin ei myöskään erottu niin kuin nyky päivänä tehdään kuin avioliitto olisi arkipäivästä ”sontaa”.
  Avioliittoon halutaan kyllä kovasti nyky päivänä mutta ei sitä ajatella loppuun asti, siinä suhteessa ei tarvitse tapahtua kuin yksi pieni asia josta kumppani ei tykkää niin jo sitä haetaan eroa.
  Ymmärän kyllä eron siinä vaiheessa kun esim. kumpani tulee sairaaloisen mustasukkaiseksi, väkivaltaiseksi tai ihan mitä tahansa vastaavaa.

 • Leave a Reply