Äitiys Työ Yrittäjyys

Kohti unelmien uraa (…mutta miten?)

tammikuu 17, 2018

 

Neuvolantäti sen jo viisaasti ja vuosien kokemusta huokuvalla äänellä vauvavuoden aikana totesi: ”Moni äiti huomaa vauvan syntymän myötä haluavansa miettiä uusiksi uravalintaansa ja yleensäkin sitä, mille aikansa antaa.

Ja niinhän siinä kävi, itsellenikin.

Tosin omalla kohdalla onnekasta oli se, että olin elämässäni sellaisessa urakehityksen kaaressa jonka myötä olin jo parhaillaan kulkemassa omannäköiseen suuntaan. Jollain tavalla äidiksi tulo sekä tuon uunituoreen elämän läsnäolo aiheuttivat kuitenkin mielen sopukoissa ihan uudella tavalla kysymyksiä siitä mitä todella haluan tulevaisuudessa tehdä, mille aikani omistaa.

Niinpä perustin yrityksen. (Jälkeenpäin ajateltuna olisi ehkä ollut ”hieman” kevyempää omien energavarastojen sekä hermojen kannalta puskea kasaan ikioma toiminimi vasta vauvavuoden jälkeen, mutta tehty mikä tehty. Ja hyvä niin.) Oman yritykseni kulmakivi on sisällöntuotanto ja kaiken ytimenä on kirjoittaminen, sen kaikissa eri muodoissaan.

Toisin sanoen: teen sitä mitä rakastan. Halleluja ja muutamat serpenttiinisateet sille, kiitos! Tie tähän pisteeseen ei nimittäin  tosiaankaan ole ollut suora tai kevyt – mutta kenelläpä se olisi? Tai enpähän ainakaan itse osaa nimetä ketään sellaista tyyppiä, joka samanaikaisesti hehkuttaisi olevansa unelmiensa duunissa ja sanoisi tien haaveiden urapolulle olleen ihan kevyt juttu.

Olen tajunnut, että ehkäpä juuri ne haasteet ja vaikeudet urapolun varrella ovatkin itse asiassa maailman parhaimpia kavereita: niitä, jotka uskaltavat kyseenalaistaa kaiken ja kysyä: Onko susta oikeasti tähän?  Jaksatko, pystytkö, haluatko?

Koska jos jaksaa ja haluaa sekä pystyy tarpeeksi – on varmasti oikealla tiellä. Sillä, jota jaksaa tarpoa silloinkin kun lunta tulee tupaan joka suunnasta, sukulaiset epäilevät ”hupsuja” haaveita ja nukkumiseen varatut arvokkaat tunnit menevätkin osin esimerkiksi kirjanpidolle sekä muulle yrittäjän duuniin kuuluvalle oheistoiminnalle – tai muille asioille, jotka siihen omaan unelmatyöhön liittyvät.

 

Koen, että olen ehdottomasti itse kulkemassa kohti oikeaa suuntaa – sellaista työtä, joka tuntuu hyvältä, omalta. Käytännössä äitiyden ja yrittäjyyden yhdistäminen on kuitenkin ollut erittäinkin haastavaa (lievästi ilmaistuna) ja olen esimerkiksi hiljattain joutunut vähentämään asiakastöitäni, sillä omat voimavarat ovat olleet jo aika lailla lähellä täydellistä ehtymistä.

Olenkin pohtinut paljon sitä, miten muotoilla elämäni sellaiseksi että siihen mahtuisi kaikki rakastamani palikat. Perhe, työ, liikunta, ystävät, elämykset. No, ainahan jokin palikoista joutuu jäähylle aika ajoin – mutta kokonaisvaltaisesti ajateltuna haluaisin suunnitella tulevia työ- ja elämännäkymiäni vähän selkeämmin ylös: niin, että osaisin itsekin hahmottaa ne asiat ja arvot, jotka ovat tärkeitä. Itselleni, juuri nyt.

Tässä toiveessani on hyvänä oppaana toiminut juuri starttaamani Workday Designers– uramuotoilukurssi, jota suoritan verkkototeutuksen muodossa. Uramuotoilukurssista kerrotaan Workday Designersin sivustolla muun muassa näin:

Uramuotoilukurssi on käytännöllinen työkalu työelämän pirullisten ongelmien ratkaisuun. Kurssi kuljettaa osallistujat uramuotoiluprosessin läpi, auttaa tunnistamaan omia toiveita, näkemään uusia mahdollisuuksia muuttuvassa maailmassa, ja kannustaa ja auttaa tekemään kokeiluja, joilla työn uusi suunta aukeaa. Lopputuloksena on uusi, käyttäjän itsensä näköinen mielekäs työ ja elämä.

Uramuotoilu ei ole haaveilua ja unelmakarttojen piirtämistä vaan prosessi, joka rehellisyyden, luovuuden ja toimeen tarttumisen avulla saattaa osallistujan uuden äärelle ja tekee muutoksesta hallittavan kokeilujen avulla. Kurssi antaa työkaluja, joilla muotoilla elämäänsä uudelleen ja uudelleen, ja joista on iloa pitkälle elämään, niin työhön kuin vapaa-aikaankin.

Kurssin käytännönläheinen ja käyttäjän näköinen luonne ovat juttuja, jotka aidosti vetoavat itseeni.  Sillä vaikka sisälläni asuukin unelmakarttoja ja muita ”kevyempia” haaveilun työvälineitä rakastava hippisielu – koen, että juuri nyt tarvitsen keinoja ja apuja, jotka ovat mahdollisimman konkreettisia. Uskonkin, että tämä kurssi tulee auttamaan itseäni aukaisemaan muutamia solmukohtia ura-ajattelussani sekä toivottavasti myös inspiroi miettimään asioita ihan uusilta kanteilta. Raporttia seuraa myöhemmin!

Ja hei, loppuun vielä kiva lahja Workday Designersin tiimiltä: koodilla Viola15 saa nyt Uramuotoilun verkkokurssista 15 % alennuksen (koodi voimassa 31.1.2018 saakka) – eli nyt jos koskaan kannattaa kurssille liittyä, jos toivoisi omalle uralleen hieman – tai täysin – uudenlaista suuntaa. 

Itselläni koittaa nyt ihana hetki: on aika ottaa kuppia kahvia ja startata tämän päiväinen uramuotoilu. Ehkäpä ehdin ainakin kahvikupillisen ajan unelmoida ja suunnitella ennen kuin lapsi herää päiväuniltaan.

Aiemmassa elämässäni olisin ollut hiilenä tällaisesta opiskelutyylistä jossa edetään hi-taas-ti eteenpäin, päivittäin vain joitakin minuutteja asiaan paneutuen. Yritän kuitenkin muistaa, että ne pienetkin hetket ja askeleet kohti uusia ajatuksia sekä unelmia ovat tärkeitä – elleivät jopa niitä tärkeimpiä.

 

Joten, kahvikuppi käteen ja menoksi.

 

 

 

 

 

 

 

You Might Also Like

4 Comments

 • Reply Petra tammikuu 18, 2018 at 9:20 pm

  Ihana kuulla, Viola! Ja mä todella jaan sun tuntemukset. Tänään kolahti postiluukusta maisterinpaperit. Ammatti on, työtä ei tosin. Ja silti huomaan, että kelailen nyt ihan tosi paljon tulevaa uraa. Mitä oikeasti haluan? Olisiko jotain muuta? Jne. Tekisi mieli vähän pick your brain ja kuulla enemmänkin!! Onko sulla postausta sun polusta tähän asti, tyyliin lukiosta eteenpäin. Sellainen kiinnostaisi! 😊

  • Reply Viola tammikuu 21, 2018 at 7:49 pm

   Oi, aika mahtava idea! Ehdottomasti pitää toteuttaa joku tollainen polku-postaus. Siinä on nimittäin kerrottavaa… 😀 (ei ole ollut se suorin polku meikäläisellä)

   Ja ymmärrän niin nuo tuntemukset. Ainakin itsellä se tunne, että haluaisi työllä olevan syvempää merkitystä (=positiiviset vaikutukset esim muihin ihmisiin, luontoon jne.) on vahvistunut ja sitä asiaa tässä vielä kartoitan: että missä muodossa alan sitä haavetta toteuttaa osaksi duunejani.

 • Reply Katja tammikuu 19, 2018 at 6:53 pm

  Moi!
  Tämä ei nyt liity aiheeseen yhtään, mutta katson täällä juuri ensitreffit alttarilla: mitä heille kuuluu nyt-jaksoa ja ihastelin mekkoasi (mustapohjainen kukkakuvioilla). Minkähän merkin mekko on kyseessä ja mistä voi ostaa? Kaikkea hyvää teille, vaikutatte molemmat tosi symppiksiltä!😊
  Katja

  • Reply Viola tammikuu 21, 2018 at 7:47 pm

   Moikka Katja!

   Mekko on Vilan, hankin sen viime vuoden loppupuolella, eli ehkä hyvällä tuurilla voisi vielä jostain löytyä? 🙂 Toivottavasti onnistaa! Ihanaa tammikuun jatkoa sulle ja kiitos kivoista sanoistasi! 🙂

  Leave a Reply