Fiiliksiä raha Yrittäjyys

Onko väärin haaveilla rahasta?

heinäkuu 18, 2018

 

Viime aikoina olen ollut usein aika ahdistunut. Aloittelevan yrittäjän taloudellinen tilanne yhdistettynä moniin yllättäviinkin kuluihin on saanut pään pyörälle – eikä siis sellaisella ihanalla, hattaraisen keveältä tuntuvalla tavalla.

Ahdistuksen iskiessä yritän aina herätellä itseäni ajattelemalla kaikkea sitä mitä jo elämässä on. Kaikkea sitä mikä on jo hyvin.

En kuitenkaan ole varma, miten tähän uuteen ja aika epävakaaseen taloudelliseen tilanteeseen pitäisi suhtautua. Tiedän, että monilla ihmisillä on omaa tilannettani paljon haastavampia asetelmia edessään, mutta tarkoittaako se sitä, etten saisi ollenkaan stressaantua yrittäjäelämän epästabiilista luonteesta?

Olenkin miettinyt: onko väärin haaveilla rahasta?

Olen sisimmässäni varmasti ikuisesti vähän sellainen hippityttö, joka ei mieluiten ajattelisi rahaa lainkaan ja hyppelisi menemään kesäisillä kukkapelloilla, ison koiralauman ja parin lapsen hihkuessa helmoissa.

Mutta: enter reality.

Todellisuus on kuitenkin se, että alkutaipaleella oleva yritys ei kovin valtaisia summia (ainakaan useimmiten) tuota ja lisäksi tulot ovat usein epäsäännöllisiä – ja tämä tilanne tuo elämään uudenlaista painetta. Sellaista, joka on saanut sisäisen hippini vähän hämilleen. En nimittäin haluaisi stressata rahasta, todellakaan.

On kuitenkin tosiasia, että rahaa tarvitsee moniin asioihin ja lisäksi sitä kaipaisi myös juurikin sen euroja syövän yrityksen kehittämiseen. Uskon kyllä, että tilanne tasaantuu ajan kuluessa sillä töitä kyllä on riittänyt hyvin. (mistä olen superkiitollinen!)

Silti en kuitenkaan tiedä, miten lähestyisin tätä nykytilannetta ja sen mieleeni heijastamaa lievää synkkyyttä. Kuinka pitää kiinni hyvästä fiiliksestä (unelma)töidensä suhteen kun raha-asiat jatkuvasti kolkuttelevat jossain ajatusten perukoilla? Ja kuinka yleensäkin pysyä hyvässä mielentilassa kun koko perheen elämään astuu epävarmuutta omien, vaihtelevien yrittäjätulojen myötä?

 

Tällaisia tämä hippinainen täällä siis tänään miettii. (Ja samalla haluaisi vain kovasti hyppelemään sinne kukkapelloille!)

 

PS. Toivottavasti tämä postaus tsemppaa muita mahdollisesti vastaavanlaisessa tilanteessa olevia! Raha-asioista ja niihin liittyvistä asioista kun puhutaan edelleen aika harvoin – ainakin blogeissa – joten toivon, että tämän kirjoituksen myötä muistettaisiin taas kaikki se, ettei elämä ole koskaan ihan tasaista latua. (vaikka se kuinka siltä näyttäisi tuttujen somekuvissa ja muissa medioissa)

PPS. Kuvassa stressaantunut minä, lasta nukuttamassa. (Ja samalla suorittamassa yhtä elämäni tärkeintä tehtävää eli pitelemässä sormeani lapsen lähellä, jotta hän saa näplätä sitä ennen nukahtamistaan. <3)

You Might Also Like

4 Comments

 • Reply J! heinäkuu 18, 2018 at 7:57 pm

  Hienoa kun kirjoitat aiheesta, tämä nimittäin on todellakin tilanne monella uudella yrittäjällä. Olen itse palkkatöissä, kirjanpitäjänä, ja näiden tilanteiden ja haasteiden kanssa siis päivittäin tekemisissä. Ja vaikka itseänikin kiinnostaa yrittäminen, niin suurin kynnys sellaiseksi ryhtymisessä olisi ehdottomasti juuri säännöllisistä tuloista luopuminen. Koska onhan se vaan niin huoletonta, kun tietää eurolleen ja päivälleen paljonko rahaa kilahtaa tilille.
  Haluan toivottaa sulle tsemppiä ja menestystä yrittäjän uralle, ja niin kuin todettu – yleensä ne tulotkin tasaantuu jossain vaiheessa. 🙂

  • Reply Viola heinäkuu 20, 2018 at 9:35 am

   Kiitos tsempeistä! <3 Ja olen samaa mieltä, tärkeä aihe tämä - ja sellainen josta pitäisi puhua enemmän ettei uudet yrittäjät kokisi tilannetta stressaavan lisäksi yksinäiseksi. Kun meitä uusia yrittäjiä on kuitenkin monia ja suurimmalla osalla varmasti samankaltaisia haasteita uran alussa.

 • Reply Henni heinäkuu 30, 2018 at 6:37 pm

  Ylipäätään rahasta ja palkoista puhuminen on edelleen tabu ja vähän sellainen, mistä ollaan hissun kissun. Mielestäni raha-asioista pitäisi saada ja voida puhua enemmän ääneen. Itse olen ainakin nostanut esille oman alani pienen palkkauksen paljastamalla oman kk-palkkani sen tullessa puheeksi. Eihän ne asiat muuten muutu, jos kukaan ei niistä älähdä. Tsempit yrittäjyyteen!

  • Reply Viola elokuu 1, 2018 at 4:44 pm

   Nimenomaan, niin asiaa puhut! Muutosta ei koskaan voi odottaa mikäli ei itse sen eteen tee asioita, ja juurikin esim rahatabuista kannattaisi kaikkien rohkeasti puhua.

  Leave a Reply