Kategoriat
bloggaaminen

Vinkkejä hyvän blogin kirjoittamiseen

Millainen on hyvä blogi? Miten saat lukijat kiinnostumaan ajatuksistasi ja ehkä myös jakamaan niitä eteenpäin?

Uutta blogia perustaessa on mietittävä ensinnäkin blogin aihe. Jotkut kirjoittelevat laaja-alaisesti siitä mitä mieleen tulee, mutta ongelmana voi olla että blogin aihepiiriä on hankala hahmottaa. Hyvä bloggari on oman alansa asiantuntija.

Parhaat blogit keskittyvätkin usein tiettyyn, aika rajattuunkin aiheeseen jossa olet aidosti asiantuntija. Vaikkapa ”ruoka ja juoma” voi olla turhan iso pala purtavaksi, helpompaa voi olla keskittyä vaikkapa tiettyyn erityisruokavalioon jos sellaista sattuu noudattamaan.

Blogin perustamisella on myös aina jokin tarkoitus. Toisille se voi olla vain päiväkirja, toisilla taas on mielessä myös mahdollinen kaupallinen ajatus kuten omien töiden markkinointi.

Yleensä yksittäiset blogitekstit (”postaukset”) kannattaa pitää verrattain lyhyenä. Internetistä nautitaan selaillen, suupaloina, kuten Twitterin tai TikTokin valtava suosio osoittaa. Ei siis välttämättä kannata tehdä hajanaista yhteenveto-blogiatekstiä, vaan pilkkoa se pienempiin. Tämä voi myös helpottaa hakukonenäkyvyyttä, sillä tekstillä on yksi selkeä aihe.

Blogi on hyvä kirjoittaa ajatuksella, mutta täytyy muistaa että kyseessä ei ole painettu kirja. Blogia voi aina palata muokkaamaan ja päivittämään, tai vaikkapa poistaa kirjoituksen kokonaan jos se ei enää tunnu omalta.

Kirjoitustyylin ei yleensä myöskään tarvitse olla sanomalehtimäinen. Blogit ovat interaktiivista keskustelua yleisön kanssa kuten some-viestitkin, joten sävyn voi pitää tuttavallisena. (Organisaatiota edustavat, viralliset blogit voivat toki olla eri asia.)

Blogeissa tärkeää on tekstin ohella visuaalisuus. Tämä korostuu lifestyle aiheissa kuten resepteissä, matkailussa ja tietenkin erityisesti muodin parissa. Jos käytät muiden ottamia kuvia, muista olla tarkkana käyttöoikeuksien kanssa! Et siis voi niin vain poimia nättiä muotikuvaa vaikkapa Voguen sivuilta omaan blogiisi.

Huomioi kuitenkin että yhä suurempi osa netin käytöstä tapahtuu pieniruutuisilla mobiililaitteilla. Sivustosta ei siis kannata tehdä liian raskaasti latautuvaa. Kuvat kannattaa muuttaa sopivan kokoisiksi ja pakata.