Kategoriat
bloggaaminen

Äitibloggaajat

Äitiblogi eli Mommyblog on yleisesti käytetty kategorisointi blogeille joissa puhutaan lähinnä omasta perheestä ja omasta kodista. Termin voi nähdä vähättelevänä, mutta on moni äitibloggaaja on kerännyt ison määrän seuraajia ja tehnyt bloggaamisesta jopa tuottoisan bisneksen, tai ainakin kerännyt mukavasti sivutuloja,

Mommyblogit nousivat erityiseen suosioon 2000-luvun ensimmäisellä vuosikymmenellä, mutta viime aikoina sosiaalisen median alustat ovat jossain määrin korvanneet bloginpitämisen. Aina näillä ei toki ole selvää rajaa, myös esimerkiksi Facebook seinä voi olla ”blogi”, ja markkinointiinhan jopa twitteriä alunperin mikrobloggauspalveluna.

Tiukkaa aiherajausta ei myöskään äitiblogeille voi tehdä, mutta tyypillisesti kirjoitukset koskevat arkielämän ja kotipiirin aiheita kuten:

  • Lasten kasvatus
  • Terveys, oma ja lasten
  • Raskausaika
  • Ruoka, reseptit ja erityisruokavaliot
  • Sisustus, vaatteet
  • Lemmikit
  • Piha ja puutarha
  • Askartelu ja käsityö

Joskus tekstin ja kuvamateriaalin aiheena on yritysyhteistyö, jossa voidaan esitellä lastenvaatteita, uusia ruokatuotteita tai vaikkapa nettikasinoita.

Stereotyyppisesti äitibloggari on kotiäiti, mutta moni kirjoittaa myös perheen ja uran yhdistämisestä. Moni bloggaaja ei välttämättä mielellään profiloi itseään äitibloggaajaksi vaikka äiti olisikin.

Koska yllämainitut aiheet ovat erittäin suosittuja, on joukosta erottautuminen hankalaa. Tämä ei tietenkään ole kaikilla tavoitteenakaan, vaan osa bloggaa omaksi ilokseen.

Suuremman seuraajamäärän saavuttamiseen tarvitaan kuitenkin omaperäistä näkökulmaa ja/tai esteettistä silmää ja taitoa sisällöntuotantoon.

Aivan ”tavallinenkin” perhe voi olla kiinnostava, ja usein lukijat (useimmiten toiset äidit) arvostavat arkisuutta ja rehellisyyttä. Blogeista ei siis etsitä pelkkää kiiltokuvaelämään. Suuttuminen, lihominen, kiroilu ja jopa herkät aiheet kuten masennus voivat toimia inspiraationa teksteille, ja toiset saavat kirjoittamisesta ja blogiyhteisöstä tukea myös perhe-elämän vaikeuksien käsittelyyn.

Voi olla hyvä muistaa rajanveto sen suhteen mitää blogissaan haluaa avata. Internet kun ei unohda asioita. Huomoi myös muiden perheenjäsenten yksityisyys.